Eens was er Leeuwarden en dat is er nog steeds. Een stad met allure, een lichtbruisende studentenstad in opkomst en een plek waar menig student prima zijn weg tussen studie en jolijt vindt en vond. Dit ‘bescheiden’ studentenleven moet voor vele studerenden hebben voldaan, maar in 1988 dacht een select groepje prominenten daar net even anders over. Studeren in een stad als deze was al mooi, maar moest nog vele malen mooier kunnen! En beter! En geiler! De Heeren bedachten dan ook al snel dat het tijd was om het Leeuwarder studentenleven naar een hoger plan te tillen en op 21 december 1988 was Heerendispuut Vinolentus een feit. En daarmee het eerste en oudste dispuut van de Friesche hoofdstad.

Vinolentus, een naam die zoveel betekent als ‘langzaam door de wijn gaan’ of ‘tot dronkenschap geneigd zijn’, heeft in de loop der jaren een naam gekregen binnen studentikoos Leeuwarden die zijn weerga niet kent. Waar ons dispuut de weg baande zijn sindsdien vele clubjes gekomen en vaak ook weer gegaan en vandaag de dag mag studentikoos Leeuwarden zich dan ook verblijden met een groot aantal clubjes dames en heren die ons voorbeeld volgden.
 

Vinolentus kan veel verschillende studenten tot zijn leden rekenen. Heeren die stuk voor stuk individuele en intellectuele kwaliteiten bezitten. Heeren die weten hoe de vork in de steel zit, of anders gezegd: “Hoe de kurk uit de fles dient te komen”. Maar allen met gezamenlijke interesses en doelen, welke zich uiten in de geest van het dispuut. Vinolentus, toonaangevend in Leeuwarden, geeft haar de leden alle ruimte en steun om zich volledig te ontplooien in de tijd dat zij actief zijn als student, maar ook daarna. Een dispuut waarvan de leden verantwoordelijkheid dragen en vele zaken regelen, maar die ook weten wanneer de tijd voor ontspanning daar is en hoe die optimaal ingevuld dient te worden.
 

Vanaf de oprichting was Vinolentus geliëerd aan studentenvereniging Medusa. Toen deze al vrij snel stopte met bestaan, besloten de Heeren van Vinolentus om A.S.V.L. Sempiternus Vitae Modus Noster op te richten, waar zij nog steeds resideren. Nog altijd spekken onze leden avond aan avond de societeitskas en staan zij Sempiternus bij waar nodig. Vinolentus is vanaf de oprichting van de vereniging altijd nauw betrokken bij de gang van zaken en ieder jaar bekleden we diverse functies in het bestuur en de commissies.

Vinolentus

Langzaam door de wijn met Vinolentus

Leden

Studentenverenigingen

Heerendispuut Non Solum

Non Solum. Vrij vertaald; NIET ALLEEN! Dat is waar het Heerendispuut Non Solum voor staat! Zie je er één, zie je ze allemaal! Wanneer je begint met studeren in Leeuwarden komt er een hoop op je af, je studie, de nieuwe stad en het studentenleven! Non Solum behoort daar ook toe. Al bijna 25 jaar lang sinds haar oprichting op 1 januari 1990 is Heerendispuut Non Solum het meest toonaangevende dispuut van Leeuwarden! Non Solum is voor ons de mannelijke student de ideale combinatie tussen je studie en het studentenleven en dit werpt zijn vruchten af. Wij doen namelijk wat we willen en niet wat we moeten! Studeren doen wij voor onze toekomst, aan de bar zitten met elkaar ook, met elkaar geven wij dan ook ludieke feesten in onze stamkroeg of op de vereniging! Geloof ons, de vrienden die jou in je studietijd helpen, helpen je voor de rest van je leven!

Damesdispuut A.G.A.I.

Abio Genesis Ad Infinitum ; omdat studeren de tijd van je leven behoort te zijn!

Studeren kan spannend, leuk en verrassend zijn. Met A.G.A.I. is dit een feit. Want naast studeren is er bij A.G.A.I. vooral tijd voor feestjes, bestuursfuncties, gezelligheid, het ontmoeten van interessante en minder interessante mensen, mannen, het organiseren van allerlei activiteiten, heel veel lol en natuurlijk vriendschap voor het leven.

A.G.A.I. staat voor Abio Genesis Ad Infinitum. Het is een naam met twee betekenissen. De verklaring voor Abio Genesis Ad Infinitum luidt in het Latijn: "Spontane Generatie Tot in het oneindige" . En in het Grieks betekent de afkorting A.G.A.I. :"Werelds" . Dat deze twee betekenissen voor het mooiste Damesdispuut opgaan, blijkt wel uit de samenstelling van ons dispuut en onze naar buiten georiënteerde karakters.

Naast de vele gezellige avondjes en ontmoetingen steken we veel tijd in de organisatie van tal van activiteiten waaronder het jaarlijkse gala, de introductie periode en onze fenomenale feesten. Want de dames van A.G.A.I. en hun turkoois - blauwe trui zijn binnen het studentenleven van Leeuwarden alom bekend!

Sempiternus is de vereniging waarbij wij als dispuut bij zijn aangesloten. Onze vereniging is zeer belangrijk voor ons. Het vervullen van verschillende functies in bestuur en commissies behoort dan ook tot de standaard activiteiten van verschillende leden van het dispuut. Sempiternus is met haar eigen sociëteit ook de plek waar de verschillende dames- en herendisputen elkaar ontmoeten op kroegavonden, feestjes en andere activiteiten.

Ondanks de nodige consumpties die wekelijks op Sempiternus of in een van de andere horecagelegenheden van het bruisende Leeuwarden genuttigd worden, staat bij A.G.A.I. de studie voorop. Zonder studie is een studentenleven immers niet mogelijk en het zou toch zonde zijn als we het zouden moeten missen!

Damesdispuut Imperatrix

De Dames van Damesdispuut Imperatrix staan al bijna 25 jaar voor gezelligheid, zelfontplooiing en vriendschap voor het leven. Dit

bereiken we door het organiseren van vele geslaagde feesten en activiteiten, het vervullen van (bestuurs-) functies binnen ons

dispuut en natuurlijk onze mooie vereniging, Sempiternus, en de vele mooie momenten die we met elkaar delen.
 

We zorgen al vanaf 15 juni 1991 voor leven in de brouwerij binnen studentikoos Leeuwarden. Het is daarom vanzelfsprekend dat Imperatrix Frisiae per Gratias als Friese Heerseressen met Gratie vertaald wordt. Met meer dan 45 dames zullen wij altijd het maximale uit onze studententijd blijven halen.

Met onze groen, zwart, gouden truien zijn we duidelijk herkenbaar op Sempiternus, waar we graag onze drankjes drinken en onze

contacten binnen de vereniging onderhouden. Natuurlijk doen we dit niet alleen op de vereniging, maar ook bij onze sponsoren Café de Ouwe Stoep en Bar Bascule.

Wil je ons graag beter leren kennen? Zoek ons gerust een keer op of kijk op onze site www.imperatrix.nl en drink een drankje met ons mee!

Na de Lichting Inauguratie waarbij de lichting elkaar beter heeft leren kennen is het mogelijk om een Jaarclub te vormen. Een Jaarclub is een

ongemengd verband welke met lichtingsgenoten wordt gevormd. Met een Jaarclub wordt er een vriendschap opgebouwd en samen een gezellige tijd tegemoet.

Het Interbestuurlijk Overleg Studentenverenigingen is een verbond van Leeuwarder studentenvereniging waarin ook Sempiternus participeert. Het IBOS is verantwoordelijk voor het onderlinge contact tussen de verenigingen, het contact vanuit de verenigingen met Leeuwarden Studiestad en

verschillende gezamenlijke activiteiten. Sempiternus heeft al meerdere jaren aan het roer van het IBOS gestaan. Vragen of interesse over het IBOS

kan er contact opgenomen worden met dhr. Postma (IBOS praeses 2018/2019).
 

Na een lichtingsinauguratie kun je vanaf 2015 niet alleen een jaarclub oprichten, maar ook een verticale club. Een verticale club is een groep uit

verschillende lichtingen van hetzelfde geslacht. Met een verticale club bouw je aan een hechte vriendschap. Samen maak je een top tijd van je studententijd, maar ga je merken dat je hier zelfs later ook nog wat aan hebt.

Overig

Jaarclubs

Het IBOS

Verticale

© 2019 Sempiternus All Rights Reserved.

gallery/images-logo

VERBANDEN

gallery/wapen
gallery/fb_img_1471560053336
gallery/26168041_383146685469907_6325270304641411319_n
gallery/16473607_1856066288014485_3028232786523122049_n